Laveste hivtall på 10 år

illustrasjonsbilde: colourbox.com

illustrasjonsbilde: colourbox.com

Folkehelseinstituttet offentliggjorde i går hivtallene for 2015. Det ble registrert 221 nye tilfeller av hiv i fjor,  hvilket er det laveste tallet siden 2005. Nedgangen er i all hovedsak å finne i gruppen menn som har sex med menn, som  har en nedgang på 37 tilfeller siden fjorårets toppår på 107 tilfeller.

Kombinasjonen av økt testaktivitet og at flere kommer på vellykket behandling, er trolig de viktigste årsakene til at smittetallene går ned. Personer som lever med hiv, og som er på vellykket behandling, er i praksis smittefri. Behandling og testing er god forebygging.

Fokus på innvandrere.
Andelen innvandrere som ble smittet før ankomst utgjør 50% av alle tilfellene i 2015. En god del av disse har langtkommen hivinfeksjon, og flere har allerede utviklet Aids selv om de har bodd i Norge over lengre tid. Afrikanske kvinner trekkes frem som en spesielt utsatt gruppe.

Folkehelseinstituttet mener at innvandrermiljøene bør prioriteres i det forebyggende arbeidet. Flere virksomheter i Kirkens Bymisjon i Oslo har, sammen med Kirkens Bymisjon i Trondheim, Bergen, Stavanger  og Haugesund, søkt Helsedirektoratet om midler til  et målrettet forebyggingsarbeid inn mot migrantmiljøene. Det er behov for bevisstgjøring, kunnskap og testing i miljøene.

For innvandrere og asylsøkere som får påvist hivdiagnose, mener vi det er svært viktig med kulturtilpasset informasjon, veiledning og rådgivning som en del av oppfølgingen og behandlingen. Aksept har siden 2011 arrangert egne mestringskurs for innvandrere og asylsøkere som lever med hiv. Vår erfaring er at svært mange trenger mer informasjon enn de har fått med seg fra leger og sykepleiere på infeksjonsmedisinske avdelinger.  På mestringskursene får deltakerne informasjon på et språk de behersker, og de har mulighet til å diskutere livssituasjon og valg med andre med samme språk og kulturbakgrunn.

Du finner folkehelseinstituttets rapport her: http://www.fhi.no/artikler/?id=118184 

Hør NRK p2s Ekkos program om Hiv – et afrikansk stigma her:  https://www.aksept.org/2015/09/01/ekko-programmet-hiv-et-afrikansk-stigma-pa-nrk/

Denne artikkelen er kategorisert under Ukategorisert. Bokmerk permanent lenke. Stengt for kommentarer og tilbakesporinger.
 • Aktivitetskalender

  • tir 28 nov, 17:00

   Datahjelp

   Øyvind hjelper til med forskjellige Software-problemer data, nettbrett og mobil

  • ons 29 nov, 18:00

   Kreativt verksted

  • tor 30 nov, 16:00

   MSM-kveld

  • fre 1 des, 17:00

   VERDENS AIDSDAG

   Markering i Bymisjonsenteret, Herslebs gate 43

  • tir 5 des, 17:00

   Datahjelp

   Øyvind hjelper til med forskjellige Software-problemer data, nettbrett og mobil

  • tir 5 des, 18:00

   Kabaret med elever fra Romerike folkehøgskole

  • ons 6 des, 18:00

   Kreativt verksted

  • tor 7 des, 16:00

   Kvinnenettverk

  • tir 12 des, 17:00

   Datahjelp

   Øyvind hjelper til med forskjellige Software-problemer data, nettbrett og mobil

  • ons 13 des, 17:00

   Pinnekjøttmiddag og 30 årsmarkering for hivpositive brukere

  • fre 22 des, 12:00

   Julelunsj