Seksuell helse og kulturelle opplevelser går hånd i hånd

Denne sommeren har Aksept stått på stand på Melafestivalen og internasjonal torgdag på Grønland. Dette har gitt enkel tilgang på språktilpasset informasjon om seksuell helse til grupper vi vet er ekstra utsatt for hiv
Hiv test seksuell helse
Da vi var på Melafestivalen ga mange uttrykk for at det er flott at Aksept er tilstede på en av landets største kulturfestivaler. Mela og lignende arrangementer er en fin arena for Kirkens Bymisjon å nå ut til migranter fra ulike områder.  Alle fortjener god og oppdatert kunnskap om hvordan de kan ta vare på sin egen seksuelle helse.

– Denne sommeren har mange fått med seg kondomer og våre informasjonsbrosjyrer om hvordan man kan ta vare på sin egen og andres seksuelle helse, og beskytte seg mot hiv og andre seksuelt overførbare infeksjoner. Det er viktig for oss å være synlige på arenaer hvor vi møter de som er i målgruppen for vårt forebyggende arbeid.  Det er kulturelle forskjeller i synet på seksuell helse, og ulike språk omtaler temaet på ulike måter. Vi har fått mange gode tilbakemeldinger på at vi er tilstede med oppdatert og språktilpasset informasjon. Vi opplever at folk er nysgjerrige og interesserte, forteller Sabba Ifzal ved Aksept.

På standen vår  kunne man ta en quiz om hiv, hvilket mange benyttet seg av . Dette har blitt et viktig verktøy for å komme i posisjon til å gi oppdatert informasjon.

– Det vi ser er at spesielt blant de unge er det lite eller utdatert kunnskap. For eksempel tror fortsatt mange at hiv kan smitte ved å kysse en som lever med hiv, og de er lite oppdatert på den medisinske utviklingen på hiv-feltet. I en slik setting har vi muligheten til å fjerne slike myter på direkten. De får informasjon om hvordan de kan teste seg og beskytte seg, og de de får vite at hiv i dag ikke er en dødsdom, men et virus man kan leve godt med dersom man blir smittet, sier Ifzal

Ikke alle er like positive.
Aksept opplever at det i en del kulturer og subgrupper i Norge ikke er rom og aksept  for å snakke om seksuell helse. Å møte denne tematikken en lørdag ettermiddag midt i en travel handlegate er ikke alle like glade for.

-Vi har også møtt mennesker som mener at denne type informasjon ikke passer seg i det offentlige rom. Når man får kommentarer som at informasjon om seksuell helse skulle vært gravd ned under jorden, blir vi minnet på hvorfor arbeidet vi gjør er så viktig. Seksuell helse er et tabuområde som må opp og frem i lyset fordi det angår oss alle uansett hvor vi kommer fra eller hvilken tro vi har. Det fine er at vi også kommer i dialog med dem som ikke setter pris på vår tilstedeværelse. Og det i seg selv er å bryte tabuet, forteller Ifzal.

Ønsker du mer informasjon om vårt forebyggende arbeid ta gjerne kontakt.

Denne artikkelen er kategorisert under Ukategorisert. Bokmerk permanent lenke. Stengt for kommentarer og tilbakesporinger.
 • Aktivitetskalender

  • tir 28 nov, 17:00

   Datahjelp

   Øyvind hjelper til med forskjellige Software-problemer data, nettbrett og mobil

  • ons 29 nov, 18:00

   Kreativt verksted

  • tor 30 nov, 16:00

   MSM-kveld

  • fre 1 des, 17:00

   VERDENS AIDSDAG

   Markering i Bymisjonsenteret, Herslebs gate 43

  • tir 5 des, 17:00

   Datahjelp

   Øyvind hjelper til med forskjellige Software-problemer data, nettbrett og mobil

  • tir 5 des, 18:00

   Kabaret med elever fra Romerike folkehøgskole

  • ons 6 des, 18:00

   Kreativt verksted

  • tor 7 des, 16:00

   Kvinnenettverk

  • tir 12 des, 17:00

   Datahjelp

   Øyvind hjelper til med forskjellige Software-problemer data, nettbrett og mobil

  • ons 13 des, 17:00

   Pinnekjøttmiddag og 30 årsmarkering for hivpositive brukere

  • fre 22 des, 12:00

   Julelunsj