Når kroppen er hacket med et virus!

Forrige helg ble Aksepts villa fylt med barn og ungdommer fra 10 – 18 år som har til felles at de lever med hiv. For noen har det blitt en fast tradisjon gjennom mange år, og for andre var det første gang. For noen var det også første gang de møtte noen som lever med det samme viruset som dem selv. Over fire dager fikk de både lære av hverandre, og av dyktige fagpersoner med lang erfaring.

Vil snakke om det på sin måte
Noen av barna har knapt snakket om hiv før, mens noen har snakket litt om det. Av og til må man snakke om ting som kan være vanskelig å snakke om. Derfor har barna mange gode måter å forklare viruset på. I stedet for å bruke ordet hiv forklarte et av barna at det å ha hiv er litt som når PC’en har blitt hacket med et virus. «Kroppen min er hacket med virus, og da må jeg oppdatere antivirus-programmet mitt med medisiner, slik at kroppen min fungerer som den skal». Når barna er sammen lærer de av hverandres måter å snakke om viruset på.

For mange av barna er det å snakke om hiv vanskelig og kanskje litt vondt og skummelt, men vi på Aksept mener at det ikke trenger å være slik. På disse høsttreffene legger vi derfor stor vekt på å bruke kreative undervisningsformer. Elementer fra dramapedagogikk, billedterapi og musikkterapi er gjennomgående for å skape en positiv og leken måte å snakke om hiv på. Gjennom det kreative finner deltakerne sine egne måter å dele historier og opplevelser på, og det gjør det enklere å spørre om ting man lurer på.

Maria Mena hiv Aksept

Maria Mena holdt intimkonsert for ungdommene på Aksept.

 

Maria Mena og Ivan Ave holdt intimkonserter for barna.
Denne helgen har vi ikke bare snakket om hiv, kjærlighet og sex, og om fine og vonde opplevelser ved å ha en hemmelighet. Høsttreffet er også et sted preget av mye gøy. På kveldstid har artistene Maria Mena og Ivan Ave holdt konserter i storstuen på Aksept, og det har blitt allsang, danseoppvisning og rap-battles. Barna og ungdommene fikk også oppleve Teknisk museum. De hadde æren av å være de første som fikk omvisning i museets nyeste utstilling, «Skjeletter i skapet»..

Av med uniformen
Tre sykepleier fra barneavdelingene på St.Olav Sykehus i Trondheim og Ullevål Sykehus i Oslo hospiterte på Høsttreffet. Oppholdet ble en unik mulighet til å lære, reflekter og utforske sammen med de hiv-positive barna utenfor sykehusets rammer.

Når sykepleieruniformen forsvinner, og barna får fortelle hva de opptatt av, er det sykepleierne som får lytte og lære. Barna fortalte blant annet at det var viktig at sykepleiere og leger snakker med dem og ikke til dem. Det gjør at det blir lettere å spørre om ting når man er på sykehuset. Og barna delte nyttige tips som sykepleierne kan snakke om med andre hiv-positive barn på sykehuset.

Denne artikkelen er kategorisert under Ukategorisert. Bokmerk permanent lenke. Stengt for kommentarer og tilbakesporinger.
 • Aktivitetskalender

  • tir 12 des, 17:00

   Datahjelp

   Øyvind hjelper til med forskjellige Software-problemer data, nettbrett og mobil

  • ons 13 des, 17:00

   Pinnekjøttmiddag og 30 årsmarkering for hivpositive brukere

  • fre 22 des, 12:00

   Julelunsj