«Jeg vet ikke hva jeg skulle gjort hvis Aksept ikke fantes»

I desember 2012 fikk Jan beskjed om at han har hiv i kroppen. Bare en måned senere besøkte han Aksept for første gang. Her deler han sin opplevelse av sitt møte med Aksept.

“Du føler virkelig på trygghet ved å komme hit til Aksept. Det tar et par dager før skuldrene senker seg. Det er en så god atmosfære på huset, og ikke minst er det viktig for meg at det er veldig dyktige ansatte med ekspertise på feltet. Den er så verdifull, du finner ikke det andre steder. Sykdommen er det for så vidt greit med i dag, men det er andre utenfor som gjør det vanskelig. Man sliter med ting og tenker «hvorfor skal det være sånn»? «Hva galt har man gjort for å bli møtt på den måten i samfunnet i ettertid». Du føler litt sånn «skal jeg tørre å si det eller skal jeg ikke si det. Skal jeg spare meg for det?»

Jeg er vant til å være åpen om diagnosen. Jeg har valgt det fra første dag. Jeg bor i et lite samfunn med noen få hundre mennesker, og en fjær kan fort bli til mange høns. Jeg får jo kommentarer da, men det får være deres problem. Så derfor er det godt å komme hit. Jeg var her første gang i januar 2013. Da kom jeg rett fra sykehuset. Jeg fikk diagnosen i desember 2012, så jeg var jo ganske fersk da. Det var en sykepleier på sykehuset som hadde vært på Aksept på hospitering som mente jeg burde dra hit rett fra sykehuset, og ikke hjem.

Jeg husker første gangen jeg kom hit. For meg var det både frykt og glede og skremsel, jeg tenkte «hva skjer?». Det er noe med å få den diagnosen og det sjokket det er, og så prøve å komme seg videre. Men det var veldig godt å komme hit og treffe mange mennesker som har levd med dette i mange år, og ta lærdom av den erfaringa de har. Og i ettertid er det fint å møte folk som er nysmitta med tanke på hvordan en opplevde det selv.

Det har vært god hjelp å treffe folk som har blitt bekjente, og som jeg kan ta kontakt med innimellom. Vi tekster og planlegger slik at vi kan være her samtidig. Det er jo viktig å være sosial, og ikke bare sitte og sture inne på rommet. Vi snakker om mange ting, og det blir på en helt annen måte enn hjemme. Vi kan snakke om diagnosen, men det er også viktig å kunne glemme det, ha humor, gå ut og gjøre hyggelige ting, konstruktive ting, ikke bare sitte og terpe. Og så er det ting som jeg savner her også, med tanke på at jeg er heterofil. Det burde vært et eget tilbud til oss, det er ganske mange av oss. Vi har en fellesnevner, vi som er her. Det er det viruset. Utover det er vi helt forskjellige. Det å finne den gjengen du kan ha det hyggelig og sosialt med, det er utrolig viktig.

Når jeg er her så hjelper jeg til i hagen, jeg snekrer litt eller trår til med andre ting. Jeg synes det er greit å ha litt å gjøre, jeg synes det er deilig. Det er fint å gi tilbake noe til et sted som dette her. Som har gitt så mye til meg. Det er deilig å komme her og styre og stelle og gjøre nytte for seg.

Jeg vet ikke hva jeg skulle gjort hvis dette stedet ikke fantes. Da tror jeg at jeg hadde valgt en helt annen vei. Med tanke på det jeg har vært igjennom, den kampen for å komme tilbake til hverdagen, jeg har aldri møtt så mye motgang og slit i mitt liv. Jeg har mange ganger tenkt «hvorfor kan jeg ikke bare dø så jeg slipper å oppleve dette her?». Jeg hadde ikke orket det uten dere. Fordi jeg føler meg så tilsidesatt i samfunnet. Du blir ikke tiltalt som en person, du blir tiltalt som en ting. Og det synes jeg er veldig uverdig. Som sist da jeg skulle operere ble det utbasunert «Ja, vi har en smittebærer her». Du føler deg så liten, så verdiløs, og du føler deg så skamfull der du ligger. De burde skjemmes. De vet ikke hva de tre bokstavene står for engang. Du føler deg så uverdig. Det tar så mye unødvendig energi. Du skal jo prøve å fungere på en måte. Så da er det deilig å komme hit, få senket skuldrene, prate med folk og hente den gleden man kan. Så lenge det varer. Og du veit at du er hjertelig velkommen tilbake. Det har jeg alltid følt.”

Jan

Denne artikkelen er kategorisert under Ukategorisert. Bokmerk permanent lenke. Stengt for kommentarer og tilbakesporinger.
 • Aktivitetskalender

  • tir 12 des, 17:00

   Datahjelp

   Øyvind hjelper til med forskjellige Software-problemer data, nettbrett og mobil

  • ons 13 des, 17:00

   Pinnekjøttmiddag og 30 årsmarkering for hivpositive brukere

  • fre 22 des, 12:00

   Julelunsj