Syv år mot mer åpenhet

I nesten syv år har Ina Herrestad vært leder på Aksept – Senter for alle berørt av hiv. 31. desember i år har hun siste dag som leder ved en virksomhet som gjennom 30 år har jobbet for å bidra til at mennesker som lever med hiv skal ha et godt liv i nære relasjoner og i samfunnet. Her kan du lese litt av de historien hun tar med seg fra Aksept, hvordan det har vært å lede Aksept gjennom disse syv årene og noen av refleksjonene hun har for det arbeidet som må gjøres på hiv-feltet fremover.

Syv år mot mer åpenhet
Siden jeg startet som leder på Aksept i februar 2011 har det gått nesten syv år. Det føles som det har gått lang tid siden den gang, men samtidig opplever jeg meg fremdeles som ganske ny på feltet. Kanskje mest fordi vi har mange med lang erfaring her på Aksept. Jeg kjente til Aksept fra tidligere da jeg var veileder for et team som jobbet med et prosjekt rettet mot migranter som levde med hiv. Prosjektet var en forløper til de mestringskursene som i dag arrangeres på Aksept.

Et lukket felt og et lukket miljø
Da jeg kom til Aksept møtte jeg en ansattgruppe og en organisasjon med mye engasjement og kunnskap. Men det var også utfordringer på et felt som jeg den gang opplevde manglet dialog på tvers av organisasjoner og aktører. Jeg opplevde Aksepts miljø som lukket, hvor det å holde ting skjult og hemmelig fortsatt var viktig. For meg ble det viktig å utfordre hemmeligholdet, åpne huset mer opp og sørge for at husets dør fikk en enda lavere terskel.

Da jeg begynte var det lite frivillighet og få praksisplasser for studenter og mennesker som hadde behov for arbeidstrening. Det var utfordrende å åpne opp for dette fordi både ansatte og brukere hadde med seg frykten for negative konsekvenser av mer åpenhet og synlighet. Men det har gått veldig bra! Jeg ønsket også at Aksept  i større grad skulle være et sted som folk kunne bruke etter sine behov. Gjennom Lørdagskafe, MSM-kvelder, kvinnekvelder, Grand Prix-fester og arrangementer på julaften, for å nevne noe, mener jeg vi sammen klarte å invitere til mer bruk av huset vårt. Dette bidro til å gjøre Aksept til et hus med en enda lavere terskel.

Et felt og et hus i bevegelse
Hiv-feltet har endret seg, og Aksept har også måttet utvikle seg i tråd med hiv-epidemiens endringer og finansiering. Døgnenheten, som nå heter Gjestehuset, har kanskje endret seg mest. Nå må de som bor hos oss ivareta seg selv i langt større grad enn tidligere. Fokuset er mindre på omsorg og mer på mestring. Gjennom mestringskursene, høsttreff for barn og ungdom og tilsvarende tilbud, har mestringsfokuset blitt styrket. Hiv er nå noe man kan leve godt med, og Aksept er en viktig arena for å få kunnskap og verktøy for de som trenger hjelp og støtte på veien. Dette ble også tydelig da vi fikk midlene til å lage informasjonsfilmen «Å leve er å elske». Filmen viser at hiv i dag er noe man lever godt med, og ikke et virus som trenger å legge begrensninger på å leve det livet man ønsker – en film vi vet har truffet mange.

Markeringen på Verdens Aidsdag har endret seg fra å være en minnesmarkering for de vi har mistet til å bli en arena for formidling av kunnskap og informasjon. Fokuset er særlig på innvandrermiljøene, hvor vi vet at det fortsatt er stort behov for informasjon og for å bryte ned myter og stigmatisering.  Derfor er det også kjempebra at vi har fått i gang et nytt tiltak på Aksept – forebyggende arbeid rettet mot migranter.

Det har overrasket meg hvor dypt stigmaet sitter. Hvordan den utdaterte kunnskapen fortsatt sitter i samfunnet. Helsepersonell har fortsatt mange gale forestillinger, og alt for mange handler ut fra myter som er avkreftet for lenge siden. Jeg har blitt mer bevisst på hvor lang tid det tar å få endret disse forestillingene og holdningene. Samtidig ser vi at når riktig kunnskap formidles på en god måte, kan folk forandre tanker og handlinger raskt.

Det er derfor en viktig oppgave fremover å undervise og informere for å endre dette feilaktige og fastgrodde kunnskapsgrunnlaget. Kunnskapsoppdatering er kanskje det aller viktigste for å endre holdninger til mennesker som lever med hiv, og gjennom dette bedre deres livskvalitet. 

Hiv og fremtiden
Den medisinske utviklingen har vært betydningsfull. Medisinene blir stadig bedre, og de fleste kan nå ta en pille om dagen. At det er dokumentert at vellykket behandling = ikke smittsom har betydd mye. Mange har fortalt meg hvor utrolig lettelse dette har gitt dem. Også endringene i straffeloven som kom i år har vært viktig, at det nå ikke lenger er straffbart å ha sex som hiv-positiv. Dette betyr mye for livskvaliteten og den seksuelle helsen til mennesker som lever med hiv i dag.

Jeg har full forståelse for at hiv fremdeles kan være en utfordrende diagnose å få. Men det finnes verre diagnoser. Til deg som er smittet vil jeg si: Dette vil gå bra. Gode medisiner gjør at du kan leve et langt og normalt liv. Lev sunt og ta vare på helse din. Det finnes også kunnskapsrike mennesker med mye erfaring som du kan snakke med, enten på Aksept eller andre steder.

Når jeg nå avslutter som leder på Aksept er jeg glad for at jeg har bidratt til å skape mer åpenhet om hiv, og at vi har åpnet opp huset for flere mennesker. Jeg opplever at Aksept og andre aktører på hiv-feltet er langt mer synlige nå  enn tidligere. Og ikke minst er det viktig at vi i større grad samarbeider for å styrke hiv-positives livssituasjon og mestringskapasitet. Vi jobber sammen for at hivpositive kan leve et godt liv, som man i dag har alle forutsetninger for.

Ina Herrestad
Virksomhetsleder

Denne artikkelen er kategorisert under Ukategorisert. Bokmerk permanent lenke. Stengt for kommentarer og tilbakesporinger.
 • Aktivitetskalender

  • ons 12 des, 16:00

   Pinnekjøttmiddag

  • ons 12 des, 16:00

   Åpent miljø

   Middag kl. 17:00

  • tor 13 des, 13:00

   Turgruppe med Hege

  • fre 14 des, 11:00

   Åpent miljø

   Lunsj kl. 12:00

  • tir 18 des, 16:00

   Åpent miljø

   Middag kl. 17:00

  • ons 19 des, 16:00

   Åpent miljø

   Middag kl. 17:00

  • ons 19 des, 18:00

   Kretivt verksted

  • tor 20 des, 13:00

   Turgruppe med Hege

  • fre 21 des, 11:00

   Julelunsj

  • fre 21 des, 11:00

   Åpent miljø

   Lunsj kl. 12:00

  • lør 22 des til tir 1 jan

   Aksept holder stengt i julen

   Dette inkluderer alle våre tilbud (gjestehus, hurtigtesting, åpent miljø)

  • tir 25 des, 16:00

   Åpent miljø

   Middag kl. 17:00

  • ons 26 des, 16:00

   Åpent miljø

   Middag kl. 17:00

  • fre 28 des, 11:00

   Åpent miljø

   Lunsj kl. 12:00

  • tir 1 jan, 16:00

   Åpent miljø

   Middag kl. 17:00

  • ons 2 jan, 16:00

   Åpent miljø

   Middag kl. 17:00

  • fre 4 jan, 11:00

   Åpent miljø

   Lunsj kl. 12:00

  • tir 8 jan, 16:00

   Åpent miljø

   Middag kl. 17:00

  • ons 9 jan, 16:00

   Åpent miljø

   Middag kl. 17:00

  • fre 11 jan, 11:00

   Åpent miljø

   Lunsj kl. 12:00

  • tir 15 jan, 16:00

   Åpent miljø

   Middag kl. 17:00

  • ons 16 jan, 16:00

   Åpent miljø

   Middag kl. 17:00

  • fre 18 jan, 11:00

   Åpent miljø

   Lunsj kl. 12:00

  • tir 22 jan, 16:00

   Åpent miljø

   Middag kl. 17:00

  • ons 23 jan, 16:00

   Åpent miljø

   Middag kl. 17:00

  • fre 25 jan, 11:00

   Åpent miljø

   Lunsj kl. 12:00

  • tir 29 jan, 16:00

   Åpent miljø

   Middag kl. 17:00

  • ons 30 jan, 16:00

   Åpent miljø

   Middag kl. 17:00

  • fre 1 feb, 11:00

   Åpent miljø

   Lunsj kl. 12:00

  • tir 5 feb, 16:00

   Åpent miljø

   Middag kl. 17:00

  • ons 6 feb, 16:00

   Åpent miljø

   Middag kl. 17:00

  • fre 8 feb, 11:00

   Åpent miljø

   Lunsj kl. 12:00

  • tir 12 feb, 16:00

   Åpent miljø

   Middag kl. 17:00

  • ons 13 feb, 16:00

   Åpent miljø

   Middag kl. 17:00

  • fre 15 feb, 11:00

   Åpent miljø

   Lunsj kl. 12:00

  • tir 19 feb, 16:00

   Åpent miljø

   Middag kl. 17:00

  • ons 20 feb, 16:00

   Åpent miljø

   Middag kl. 17:00

  • fre 22 feb, 11:00

   Åpent miljø

   Lunsj kl. 12:00

  • tir 26 feb, 16:00

   Åpent miljø

   Middag kl. 17:00

  • ons 27 feb, 16:00

   Åpent miljø

   Middag kl. 17:00

  • fre 1 mar, 11:00

   Åpent miljø

   Lunsj kl. 12:00

  • tir 5 mar, 16:00

   Åpent miljø

   Middag kl. 17:00

  • ons 6 mar, 16:00

   Åpent miljø

   Middag kl. 17:00

  • fre 8 mar, 11:00

   Åpent miljø

   Lunsj kl. 12:00