“Et liv med hiv”

NRK har laget en dokumentarfilm om hivpositive brukere av Aksept. Filmen ble nobinert til Gullruten som beste fakta- og aktualitets-program for 2006. Vil du se dokumentaren “Et liv med hiv” finner du filmen her.

Presentasjonen av “Et liv med hiv” fra høsten 2006:

Vi møter Jarle, Torgrim og Ellen, som har valgt å fortelle åpent om livet som hiv-positiv i dag.

– Det var ingen enkel oppgave å få mennesker til å delta åpent i denne dokumentaren, sier en av programskaperne Gry Kårstad. – Frykten for å bli utstøtt p.g.a. sykdommen er stor. Men Jarle, Ellen og Torgrim slipper oss tett innpå livet.

Jarle

Jarle har levd med viruset i 15 år. Han har vært åpen hele tiden, men føler selv at åpenheten har sin pris. ”Jeg tror at jeg har mista veldig mange muligheter i forbindelse med å søke en jobb og sånn. En fyr sa til meg at – du skulle ikke ha profilert deg så fælt som hiv-positiv, da kommer du i hvert fall til å havne sist i bunken,” sier Jarle. Han kjører for tiden drosje.

Ellen

Ellen har hatt smitten i over 10 år. Hun har alltid hatt en drøm om mann og barn. Men når hun snakker om denne drømmen til andre mennesker blir hun møtt med forakt og sinne. Som hiv-positiv skal man ikke tillate seg å ha slike drømmer.

Torgrim

Torgrim har vært smittet siden 80-tallet. Da han fikk diagnosen var det ensbetydende med en dødsdom. Selv om medisinene etter hvert har blitt bedre gjør likevel hiv-viruset noe med livskvaliteten. ”Jeg savner den fysiske nærheten til andre mennesker. Da jeg opplevde at en person vegret seg for å få en klem syns jeg det var ekkelt,” sa Torgrim.

 

Dessverre døde Torgrim nylig før filmen rakk å bli vist på tv. Hans nærmeste familie ønsker likevel at filmen skal sendes. Torgrim rakk å se den ferdige dokumentaren, og var glad og stolt over resultatet.

I år er det 25 år siden hiv-viruset ble oppdaget. I dag, med effektiv behandling, kan de fleste med hiv-infeksjon leve et langt liv uten sykdom. Vi har fått ny kunnskap om både behandling og hvordan sykdommen smitter, men likevel er det å leve med hiv tabu.

På den årlige hagekonserten, som arrangeres på huset,  stiller flere norske, profilerte artister opp gratis. Dette er en stor begivenhet for huset, for da er hagen åpen for alle. Målet er at flest mulig skal få vite om Aksept og det tilbudet de har. Gjennom konsertopplevelsen ønsker de å gi folk en positiv opplevelse knyttet til Aksept, slik at alle som er berørt av hiv skal vite at det finnes et fristed for dem.

Filmen ble vist på NRK 27. november og 1. desember 2006. Du kan se dokumentarfilmen på NRK Nett-TV

Ønsker du å kontakte Aksept etter at du har sett dokumentarfilmen? Da kan du ringe oss på telefon 23 12 18 20, eller sende oss mail.